Hunden

Hundar är det vanligaste husdjuret vi har i Sverige. De vanligaste är att man köper dessa från en kennel där man får träffa mamman, pappan och kullsyskonen. Den vanligaste hundrasen vi har i Sverige är Labrador Retriever och vanligaste hundnamnet är Bamse för pojkhundar och Ronja för flickhundar.

Så hur går uppfödningen till?
Oftast är det de som har flickhunden som har uppfödningen hos sig. Först måste man hitta en lämplig hanhund att para tiken med. Detta sker när tiken löper, vilket sker två gånger per år. Tiken är sedan dräktig i cirka 63 dagar. Antal valpar är helt individuellt men små raser får oftast mellan 1 till 6 valpar medan större raser oftast föder 7 till 10 valpar.

Att man är allergisk behöver inte alltid vara ett hinder. Det finns vissa hundraser som man tål även fast man är allergisk, dessa brukar oftast trimmas eftersom de har en annorlunda sorts päls. Vissa har endast uppfödning på dessa raser medan andra blandar dessa hundar med andra sorter.

Vissa hundar är förbjudna att ha uppfödning på eftersom dessa anses vara extra farlig, man brukar ofta benämna dessa som kamphundar. Just därför finns det ingen kennel som föder upp dessa eftersom alla kennlar följer reglerna. Dock finns det oseriösa människor som har uppfödning på dessa ändå.

Ett band mellan hunden och dess ägare är oftast otroligt starkt. Hunden blir väldigt fort en del av den nya familjen. Det finns dessutom väldigt många aktiviteter man kan utföra tillsammans med sin hund. Till exempel gå en agilitykurs, valpkurs eller en lydnadskurs. Inom dessa moment kan man även avancera och på längre sikt börja tävla med sin hund.
Har man som mål att ställa ut sin hund så kan detta vara bra att tänka på innan man köper valpen. Man kan då börja med att ta reda på vilken kennel som har haft en historia av bra placeringar på utställningar.

Dock är det viktigt att inte bli för imponerad av hundarnas titel. Självklart kan de vara till en fördel om mamman eller pappan till valpen har varit väldigt framgångsrik inom de områden man själv ska satsa på. Men viktigast är ändå att hundarna har en bra mentalitet och är trygga i sig själva. Att ha en snygg hund spelar ingen roll om hunden inte har ett bra psyke. Har föräldrarna det och valparna är sociala så är det bara ett plus ju fler meriter föräldrarna har.